Dagslyset øger trivslen

Dagslyset øger trivslen og arbejdsglæden. De fleste af os synes, at det er dejligt, når solen skinner på en højlys formiddag. Det gør sig dog ikke gældende for alle. Hvis du sidder på et indelukket kontor uden udsyn til dagslys, kan det faktisk gøre dig både umotiveret og træt.


Dagslys er vigtigt for os mennesker, da det er med til at regulere vores døgnrytme, som er vigtig for vores psyke såvel som vores fysiske velvære.

Ifølge det svenske ”Arbetsmiljoverket” har undersøgelser vist, at dét at have adgang til naturligt dagslys på arbejdspladsen betyder meget for de ansattes trivsel og arbejdsglæde. Af samme årsag kan en arbejdsplads derfor med fordel få implementeret en walk-and-talk-kultur, som giver de ansatte mulighed for at få luft til hjernen. Teoretisk set burde kunstigt lys virke lige så godt som dagslys, men undersøgelserne viste, at det rent praktisk betød mere for medarbejderne at være omgivet af naturligt dagslys.

I en artikel fra ”Harvard Business Review” har man samlet nogle feltstudier, der viste, at et klart flertal af ansatte på forskellige arbejdspladser foretrak at have adgang til naturligt dagslys og udsigt fremfor andre ”office perks”. Undersøgelserne viste også, at manglen på adgang til naturligt dagslys og udsigt havde en negativ påvirkning på medarbejdernes trivsel og velvære, idet de i højere grad følte sig nedtrykte og trætte. Det er HR-firmaet ”Future Workplace”, som står bag de forskellige feltstudier. Firmaet forsker inden for forskellige områder i forbindelse med arbejdsmiljøet i mange af de større amerikanske virksomheder.

Fælles for alle studierne var desuden, at de ansatte ønskede mulighed for selv at kunne sætte præg på indretningen af deres arbejdsplads. Dette ville i høj grad kunne være med til at højne motivationen og trivslen på arbejdspladsen. De mange timers skærmarbejde, som mange mennesker er udsat for hver eneste dag på deres arbejde, kan have konsekvenser, som kun de færreste tænker over. Det skarpe lys fra computeren er ofte årsagen til hovedpine, spændinger i nakke og skuldre, sløret syn og tørre øjne. Det går ud over vores fysiske velvære, men det resulterer også i, at vores produktivitet daler. Det er derfor indimellem vigtigt at tage en time-out fra skærmen, hvor man kan komme ud i dagslyset og trække frisk luft.

Luk dagslyset ind på arbejdspladsen – skab trivsel blandt kollegaerne! Nogle gode idéer er at holde møder udenfor, eksempelvis med walk-and-talk i naturen, en gåtur i frokostpausen eller lav en gå-klub på arbejdspladsen. Det styrker relationerne, energiniveauet og din trivsel.

Kontakt os for yderligere info.

All rights reserved VOPPL 2018®

Vi sender med
og

Kontakt os

Center for Trivsel & Arbejdsglæde
Greve Strandvej 9
2670 Greve Strand

CVR: 34 97 19 86
Tlf.: +45 31 31 60 19
Mail: info@voppl.dk
DIBS - Payments made easy

Har du spørgsmål?

så kontakt os på 3131 6019, eller info@voppl.dk

Rigtig god dag.