Det handler om at skabe en god hverdag – på jobbet og privat
Balance mellem privatliv og arbejdsliv
Når vi trives, udvikler vi os
Når vi trives, udvikler os
Når vi trives, udvikler vi os som mennesker. Vi bliver mere kreative, idérige, mere motiverede, og vi kan bedre håndtere vores arbejdsopgaver i løbet af en arbejdsdag. Når vi trives, får vi energi af at gå på arbejde – dermed får vi også energi til de gøremål, der venter os derhjemme.
Hvad skaber balance på jobbet og i dit privatliv?
Et samspil mellem dig selv og andre
Balance mellem ressourcer og krav
Fleksibilitet
Indflydelse på arbejdsopgaver/arbejdsmetoder
Gode relationer
At kunne sige til og fra
Trivselssamtaler
Pausekultur – både privat og på job
Prioritering af gøremål og opgaver
Hvor meget er du online?
I dag bruger rigtig mange mennesker mange timer foran skærmen i løbet af en dag – det gælder både på arbejde, og når vi kommer hjem, hvor vi kigger på vores telefon, Ipad eller computer. Det er en virkelighed, som for mange er blevet en helt naturlig adfærd.
Mange timer foran skærmen påvirker vores hjerner. Alle former for indtryk (lyset fra skærmen, det visuelle indtryk og strømmen af informationer) er hårdt for vores hjerner at kapere. Samtidig med at man er udsat for disse påvirkninger, sidder man måske i et lokale, hvor fjernsyn eller musik kører i baggrunden. Der er selvsagt gang i hjerneaktiviteten på flere niveauer.
Vores hjerner har brug for ro for at kunne nulstille sig og genoplade. Hør speciallæge i almen medicin, Imran Rashid, fortælle om, hvordan den digitale verden påvirker os, og hvad den kan gøre ved os. Se og hør indslaget fra Godmorgen Danmark d. 26. april 2017 her.
Du kan købe Imran Rashids bøger “SLUK”, “Offline” og “Sunde Vaner” i vores shop – klik her
Får du nok søvn?
Søvn forebygger stress og optimerer vores helbred.
Når vi sover, sker der en lang række ting i kroppen, som sørger for at holde os sunde og raske. For at få det optimale ud af søvnen skal man sove på nogenlunde samme tidspunkt hver aften samt sove i et mørkt og køligt rum. De fleste voksne har behov for omkring syv timers sammenhængende søvn, mens børn har større søvnbehov.
Sørger man for at få tilstrækkeligt med søvn, vil søvnen have en helbredende, forebyggende og genopbyggende funktion på rigtigt mange områder.
Søvn genopbygger blandt andet vores:
Immunforsvar
Væv i kroppen
Mentale overskud
Blodkar
Appetit
Humør
Har du svært ved at sove, kan du med fordel købe hæftet, “Sov godt og nok” af Bjarne Toftegaard, som du finder i vores shop her.
Du kan ligeledes finde inspiration og viden om søvn på vores samarbejdspartners hjemmeside Sleepmaping.dk
Brug AIO-guiden
AIO guiden er en APP, som hjælper dig til at blive den bedste udgave af dig selv. Appen er din personlige guide til et sundere liv og et godt helbred. Den fører dig igennem arbejdet med dig selv på 6 punkter: Søvn, vand, åndedræt, bevægelse, kost og meditation. Du får adgang til en omfattende videnskabsbaseret guide, der uddanner dig til mere opmærksomhed og forståelse for de 6 nøglepunkter. Derudover får du mulighed for at have daglige samtaler med AIO, som motiverer dig til at forblive fokuseret på de sunde vaner. Vi kan varmt anbefale appen, og vi opfordrer dig til at klikke dig rundt i AIO-universet på følgende link: https://aio.guide/#section-4k
Motion
Daglig moderat motion er sundt for vores krop og psyke. Gå en tur efter aftensmaden og få frisk luft, rens hjernen for dagens aktiviteter og få stresshormonet kortisol ned i balance igen. Det giver bedre søvn, god energi, ro og mentalt overskud.
Anbefalinger om fysisk aktivitet til voksne mellem 18-64 år:
Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet og ligge udover almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter. Hvis de 30 minutter deles op, skal aktiviteten vare mindst 10 minutter.
Mindst 2 gange om ugen skal der indgå fysisk aktivitet med høj intensitet af mindst 20 minutters varighed for at vedligeholde eller øge konditionen og muskelstyrken. Der skal indgå aktiviteter, som øger knoglestyrken og bevægeligheden.
Fysisk aktivitet ud over det anbefalede vil medføre yderligere sundhedsmæssige fordele.
Kilde: Sundhedsstyrelsen
At holde pauser er ikke helt så skidt endda…
Har jeres arbejdsplads introduceret åndedrætsøvelser i løbet af en arbejdsdag som et forebyggende middel mod stress? Når du er stresset, producerer din krop for meget af stoffet kortisol, hvilket gør dig urolig og anspændt. Dybe og rolige indåndinger får automatisk mængden af kortisol til at falde.
Hvis I ikke allerede arbejder med åndedrætsøvelser på arbejdspladsen, kan I med fordel få det gjort – det har mange gode fordele i form af:
Større overblik
Mere energi
Bedre ro
Mere glæde
Bedre søvn
Og mange andre gode ting…
Når noget er yt, så sig pyt
Indimellem står vi overfor udfordringer, som vi ikke kan gøre noget ved lige her og nu. I stedet for at lade tankerne få frit løb og dræne dig for energi i løbet af dagen, bør du i stedet sige pyt. Når vi vælger at sige pyt, er det også en måde at handle på, idet vi er proaktive og gør noget – altså siger pyt.
Skab balance mellem privat og arbejdsliv
En hverdag uden stress og jag
Vi har udarbejdet et dialogspil, der sættes fokus på emner, som optimerer balancen mellem privatliv og arbejdsliv. Dialogspillet kan anvendes til en temadag, som en del af workshop-arbejde, af en ledelsesgruppe, af arbejdsmiljøorganisationen mv. Prøv spillet, og bliv klog på de emner, som skaber værdi for dine kollegaer!
Vi bruger cookies for at sikre, at vi giver dig den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Hvis du fortsætter med at bruge dette websted, vil vi antage, at du er indforstået med det.OkPrivatlivspolitik